TUOREIMMAT BLOGITEKSTIT

Matkalla


100 salaisuutta huipentuu tulevana perjantaina nuorten teosten julkaisemiseen.
Ennen kuin nuorten äänet kajahtavat ilmoille on vielä hetki aikaa muistella syksyistä Lapinlahden reissua työpajaohjaajan sanoin.

Lapinlahdelle kätkeytyy aivan huikea paikka: Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu.
Lastussa on tilaa ja tarviketta vaikka mitä luovaa toimintaa varten. Olin tullut paikalle vierailevana esitystaiteilijana pitämään työpajaa paikallisille nuorille.



Kuva: Aki Lintumäki


Vierailijalle Lastussa huikein elämys on pihan majakylä, joka on rakentunut yli kymmenen vuoden ajan. On helppo kuvitella, kuinka monenlaisia leikin, seikkailun ja luovuuden hetkiä lapsille syntyy majakylässä.

Kylä inspiroi myös esitystaiteilijaa. Työskentelimme kaksi pitkää päivää tilasidonnaisesti.
Sisällä talossa, ulkona luonnossa – ja majakylässä. Erilaiset majat antoivat sekä inspiraatiota että sopivia rajauksia pienten esitystaideharjoitusten tekemiseen. 



Kuva: Aki Lintumäki


Puitteet tilalähtöisentyöpajan järjestämiseen olivat siis mahtavat; mitään ei puuttunut – paitsi osallistujia. Viime hetken peruutusten ja aikatauluongelmien myötä Lapinlahden työpajaan pääsikin osallistumaan vain yksi nuori Iisalmesta, Marja-Leena.



Kuva: Aki Lintumäki



No – ei se mitään – ehdimme sitten tehdä todella paljon, ja porukkaa vahvisti suuren osan ajasta myös video-, valokuva- ja esitystaiteilija Aki Lintumäki.

Aki valokuvasi retkeämme Lastun läheiselle lintutornille. Tornin huipulta avautui kaunis maalaismaisema. Jokin tornin huipulla sai minut sylkäisemään. Putoamisen seuraaminen oli kiehtovaa. Moni muukin oli selvästi innostunut putoamisen katselemisesta; tornista oli selvästi heitelty eväspakkauksia, ja maasto oli täynnä roskia. 



Kuva lintutornilta: Aki Lintumäki
Retkemme lintutorniin oli kokemusesitys, jonka lopuksi poimimme tornin juurelta löytämämme roskat ja veimme ne roskikseen. Paluumatkalla Lastulle Marja-Leena jatkoi roskien keräämistä. Ja kokemuksesta alkoi syntyä uusi teos, Marja-Leenan oma videoteos ”Ethän ole Brutukseni”, joka julkaistaan tässä blogissa perjantaina 1.12.


Minulle 100 salaisuutta on ollut sisältänyt monta sataa kilometriä fyysistä matkantekoa ja uusiin paikkoihin Suomessa. Se on myös sisältänyt uudenlaista työskentelyä: kokeilun esitystaiteen etäohjauksesta. Olemme lokakuussa pidetyn työpajan jälkeen soitelleet Marja-Leenan kanssa viikottain ja keskustelleet videon tekemisestä, ja elämästä ja taiteesta muutenkin. On ollut kiinnostavaa olla toisen taiteellisessa prosessissa mukana etäältä. En ole vielä kuitenkaan nähnyt yhtään materiaalia, ja nyt odotan innolla videon valmistumista!



Kuva: Aki Lintumäki


Kiitos Aki ja Lastun väki avusta ja mahdollistamisesta, ja Marja-Leenalle erityiskiitos mukana olosta, luovuudesta ja oman polun rohkeasta kulkemisesta! 

T. Seija-Leena




Kuva: Aki Lintumäki





Kommentit